Bedrijfsbarbecue als loon? (Voorbeeldberekening)

Bedrijfsbarbecue als loon? (Voorbeeldberekening)
17 november 2022 Janneke Kreijkes

Als afsluiting van het jaar, een vakantieperiode of tijdens een bedrijfsuitje kan het gezellig zijn om een barbecue te organiseren voor de werknemers. Wat de gevolgen van de barbecue en de rest van het feest zijn voor de loonheffingen, hangt af van de locatie van het feest. De Belastingdienst heeft hiervoor een voorbeeldberekening opgesteld.

Barbecue op werkplek

Als de barbecue plaatsvindt op de werkplek (dit kan bijvoorbeeld de kantine of kantoortuin zijn) geldt voor de consumpties een nihil waardering. Deze vormen dus geen te belasten loon.

Voor de maaltijden geldt een normbedrag van € 3,35 per werknemer of partner van de werknemer. De werkgever kan de € 3,35 tot het loon van de werknemer rekenen. Als de werknemer zijn partner meeneemt, gaat het om € 6,70 (twee keer € 3,35).

De werkgever kan het loon ook aanwijzen als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Bij overschrijding van de vrije ruimte betaalt de werkgever 80% eindheffing.

Bij een barbecue op een externe locatie zijn de kosten van het feest wél loon van de werknemer. De werkgever kan er ook in deze situatie voor kiezen om het loon als eindheffingsloon aan te wijzen.