Bijtelling auto: ga er fiscaal slim mee om

Bijtelling auto: ga er fiscaal slim mee om
23 augustus 2017 Klaas Eenkhoorn
Bijtelling auto fiscaal slim omgaan Zwolse Adviesgroep

Piet reed een auto van de zaak met een cataloguswaarde van € 100.000 . Hij paste daarvoor een bijtelling toe van 22%. Piet betaalde daarover aan loonbelasting € 11.440.
De feitelijke autokosten die de zaak betaalde, waren per jaar ongeveer € 20.000.

Piet vroeg ons om advies over de fiscale behandeling van zijn auto.

Uit de administratie van Piet’s BV bleek dat hij onbenutte vrije ruimte had in de loonheffing van € 7.500.

Vrij ruimte loonheffing benutten

Wij adviseerden Piet als volgt. Neem de auto over in privé voor taxatiewaarde. Bereken een bedrijfseconomisch verantwoord kilometertarief en declareer dit vanuit privé aan de BV voor de zakelijke kilometers.

Breng de bovenmatige kilometervergoeding (boven de € 0,19) ten laste van de vrije ruimte in de loonheffing. Voorzover de kilometervergoeding boven de vrije ruimte uitgaat, betaal dan 80% eindheffing in de loonbelasting.

Autokosten zaak en prive

Piet declareert nu jaarlijks € 20.000 aan de zaak en kan de autokosten in prive daarmee dekken. Piet bespaart in prive de loonbelasting ad € 11.440, dus dat houdt hij netto in prive meer over. De zaak betaalt hiervoor € 6.200 eindheffing in de loonbelasting.

Uiteraard voldoet Piet nog steeds aan de fiscale eis van het gebruikelijk loon. Piet trekt geen omzetbelasting af op de autokosten. Daar staat tegenover dat de zaak geen jaarlijkse btw afdracht op deze auto behoeft te voldoen van € 2.700.

Flink besparen

Piet houdt € 11.440 netto meer over. Wanneer dat wordt omgerekend, is dat een brutoloon van € 23.829. De zaak betaalt hiervoor € 6.200.

Kan dit voor u interessant zijn? dat berekenen we graag voor u. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Arie van de Ruitenbeek
Vragen? Hierover doorpraten?
Arie van de RuitenbeekRelatiemanager