Horeca en recreatie

Horeca en recreatie

Waar vragen voor 2020 veelal gingen over investeringen, uitbreiding en personeel, veranderde dat met de komst van het coronavirus compleet. De impact van het virus bracht voor een ieder veel onzekerheid met zich mee, maar had met name voor horecaondernemers forse impact.

 • Kom ik in aanmerking voor de steunmaatregelen?
 • Hoe vraag ik uitstel van aflossing aan op mijn lening?
 • Ik heb een financiering, maar kom in de problemen. Wat nu?
 • Hoe zit het met de loonkosten van mijn werknemers?
 • Ik start een webshop, welke investering is daarvoor nodig?

Als iemand het in het afgelopen jaar te verduren heeft gehad, is het wel de horecaondernemer. Met ontzag keken we waar zij mee te dealen hadden, maar ook naar de enorme flexibiliteit en veerkracht van deze ondernemers.

2021 moet het jaar van herstel worden…  florerende horeca moet terug in het straatbeeld, hopelijk sterker en beter dan ooit. Wij staan klaar om u te ondersteunen bij alles wat daarvoor nodig is op financieel, fiscaal en personeelsgebied.

Zwarien Selles
Laten we vrijblijvend kennismaken
Zwarien SellesRelatiemanager

Accountant voor de Horeca

Bij de Zwolse Adviesgroep staan we verschillende ondernemers bij in het ondernemerschap. We helpen met name kleine en middelgrote ondernemingen in de horecasector. Dit doen we op het gebied van accountancy, belasting, salarisadministratie, online boekhouden, financieel advies of juridische advisering.

 

Trends in de horeca

Voor de horeca sector begon 2021 in mineur. Met elkaar hoopten we op herstel, maar helaas blijft dat vooralsnog uit. De aanhoudende maatregelen en onzekerheid over de toekomst maken het voor de horecaondernemer moeilijk zich voor te bereiden op een her-opening.

Als de harde lockdown voorbij is, zullen er naar verwachting nog steeds beperkende maatregelen gelden. Denk aan beperkte openingstijden, maximaal aantal gasten en de 1,5 meter regel. Dit zal niet meewerken aan de snelheid van herstel van de sector.

Een positieve uitzondering in de sector zijn de vakantieparken en thuisbezorgrestaurants. Die zullen dit jaar vast een gezonde groei laten zien.

Nog geen volledig herstel

Afhankelijk van waar u zich in de sector bevindt, zal de impact groter en de snelheid van herstel anders zijn. Zo zal de zakelijke markt en internationaal toerisme nog langer achterblijven. En waar een hotel flink last kan hebben van de maatregelen zien de vakantieparken het herstel wel snel dichtbij komen. Mensen willen nu (toch ook) genieten in eigen land.

Personeel een grote uitdaging voor 2021 

Door sluiting van de horeca is de flexibele schil bij de meeste bedrijven afgebouwd. Een groot deel van het personeel werkt inmiddels in een andere sector. Of zij terugkeren is nog maar de vraag. De onzekere situatie met een hoop corona-maatregelen en -beperkingen maakt het voor u als werkgever lastig om perspectief te bieden aan de werknemers. O.a. over bijvoorbeeld het aantal te werken uren.

Bij herstel zult u dus te maken hebben met financiële, maar ook operationele uitdagingen. We verwachten dat veel personeel ingehuurd zal worden en dat dit door beperkte beschikbaarheid flink duurder kan zijn. Deze hogere personeelskosten hebben weer impact op de winstgevendheid in de sector.

(Bron: Rabobank Cijfers en trends)

Zwolse Adviesgroep: Accountant en adviseur voor horeca

Naast diensten op het gebied van accountancy, fiscale zaken en salarisverwerking staan wij voor de horeca ook klaar voor advisering en begeleiding bij:

 • investeringsbeslissingen;
 • financieringsaanvragen;
 • dividendbeleid;
 • contracten;
 • schadeclaims;
 • conflictbemiddeling
 • bedrijfsovername

Wilt u eens met ons om tafel? Of even bellen, om te zien of wij u kunnen helpen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.