7 aandachtspunten bij het aanvragen van een financiering

7 aandachtspunten bij het aanvragen van een financiering
11 april 2023 Gerrit Eenkhoorn

Als ondernemer is het aanvragen van financiering voor een nieuw project of voor de groei van uw bedrijf een spannend proces. Om ervoor te zorgen dat uw aanvraag wordt geaccepteerd, moet u goed voorbereid zijn. Hieronder staan 7 belangrijke aandachtspunten waaraan u moet denken bij het aanvragen van een nieuwe financiering.

1 Begrijp uw financieringsbehoefte

Voordat u een financieringsaanvraag indient, moet u begrijpen hoeveel geld u nodig heeft en waarvoor u het gaat gebruiken. Dit helpt u om te bepalen welk type financiering u nodig heeft en welke financieringsbronnen het meest geschikt zijn. U kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • een lening van de bank;
  • een financieringsplatform;
  • crowdfunding;
  • een venture capitalist of informal investors.

Het is belangrijk om te weten dat elk type financiering zijn eigen voor- en nadelen heeft.

2 Zorg voor een goed business plan

Een goed business plan is van vitaal belang bij het aanvragen van financiering. Het geeft de financierders een duidelijk beeld van uw bedrijf en uw plannen voor de toekomst. In uw business plan moet u onder andere uw bedrijfsdoelen, financiële projecties, marktonderzoek en concurrentieanalyse vermelden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw business plan helder en beknopt is.

3 Bereid uw financiële gegevens voor

De meeste kredietverstrekkers zullen uw financiële gegevens beoordelen om te bepalen of uw bedrijf in staat is om de financiering terug te betalen. Zorg er dus voor dat u uw financiële rapporten, balansen, winst- en verliesrekeningen en kasstroomoverzichten up-to-date hebt.

Als u een nieuw bedrijf bent, heeft u mogelijk geen historische financiële gegevens, dus u moet ervoor zorgen dat uw financiële projecties realistisch en haalbaar zijn.

4 Wees voorbereid op vragen

Als u een financieringsaanvraag indient, kan het zijn dat kredietverstrekkers vragen hebben over uw bedrijf en uw plannen voor de toekomst. Wees voorbereid op deze vragen en zorg ervoor dat u duidelijke en eerlijke antwoorden kunt geven.

Het is belangrijk om uw bedrijf te begrijpen en te weten waar u het over heeft, om de kans op het verkrijgen van de financiering te vergroten.

5 Overweeg zekerheden en garanties

Kredietverstrekkers kunnen om zekerheden of garanties vragen om ervoor te zorgen dat het geld wordt terugbetaald. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van activa van het bedrijf, zoals onroerend goed of machines, of persoonlijke garanties van de eigenaar van het bedrijf.

Het is belangrijk om te begrijpen welke zekerheden en garanties vereist zijn en wat de gevolgen zijn als het bedrijf niet in staat is om de financiering terug te betalen.

6 Vergelijk verschillende financieringsmogelijkheden

Vaak zijn er meerdere mogelijkheden om het financieringsdoel te bereiken. Een debiteuren financiering kan bijvoorbeeld plaatsvinden door middel van rekening courant krediet of door factoring. De aanschaf van een machine kan gefinancierd worden door middel van een lening, maar ook door operationele of financiële lease. Iedere financieringsvorm brengt eigen mogelijkheden en kosten met zich, die afgewogen moeten worden.

7 Er kan onderhandeld worden

In de aanvraag kunt u onderhandelen over de financieringskosten, de zekerheden, de looptijd en de aflossing. Daarbij is het belangrijk te weten dat de hoogte van de rentevergoeding afhankelijk is van het risico dat de kredietverstrekker loopt. De omvang van de zekerheden zal de rentevergoeding beïnvloeden.

Een goed voorbereide aanvraag heeft een hoge kans van slagen. Wanneer slim onderhandeld wordt, kunnen de financieringskosten gedrukt worden.

Zwolse Adviesgroep kan u adviseren en begeleiden bij uw financieringsaanvraag. Neem vrijblijvend contact met ons op.