In 2025 worden ingrijpende wijzigingen in het arbeidsrecht verwacht. Het betreft flexibele arbeid, schijnzelfstandigheid en het concurrentiebeding.
Het conceptwetsvoorstel Wet verbetering zekerheid flexibele arbeidskrachten schaft nulurencontracten af en vervangt deze door basiscontracten met vaste uren. Werknemers mogen een oproep buiten hun rooster weigeren. Ook krijgen uitzendkrachten sneller een vast contract en worden draaideurconstructies beperkt. Verder mogen tijdelijke contracten pas na vijf jaar weer worden aangeboden.
Strengere regels rond schijnzelfstandigheid
De Wet verduidelijking arbeidsrelaties en rechtsvermoeden introduceert een inkomenstoets: bij een tarief onder € 32,24 per uur wordt vermoed dat sprake is van een arbeidsovereenkomst, tenzij de werkgever het tegendeel aantoont.
Aanscherping concurrentiebeding
Daarnaast wordt het concurrentiebeding aangescherpt. De maximale duur wordt één jaar, en de werkgever moet een zwaarwegend belang motiveren. Werknemers krijgen een compensatie van 50% van het laatstverdiende loon als het beding wordt ingeroepen.
Re-integratie en verlofregelingen
Verder wordt de re-integratieplicht in het tweede ziektejaar versoepeld voor kleine bedrijven. Er zijn plannen voor een vereenvoudigd verlofstelsel en invoering van betaald rouwverlof (vijf dagen).
Inwerkingtreding en gevolgen voor werkgevers
Deze hervormingen vereisen dat werkgevers hun contractbeleid herzien. De wijzigingen worden naar verwachting op 1 januari 2026 van kracht.
Bron: Ministerie van SZW, 28 januari 2025, Nieuwsbericht