Betaaltermijn verkort naar 30 dagen

Betaaltermijn verkort naar 30 dagen
4 juni 2022 Janneke Kreijkes

Na de Tweede Kamer is ook de Eerste Kamer akkoord met het wetsvoorstel voor het verkorten van de wettelijke betaaltermijn van grote ondernemingen aan het mkb. De betaaltermijn was 60 dagen en wordt nu 30 dagen.

Wanneer de wet precies ingaat is op dit moment nog onduidelijk.

Liquiditeitsproblemen voor mkb

Tijdens de coronapandemie verlengde menig grote onderneming eenzijdig de betaaltermijn naar 90 dagen of meer. Bij mkb’ers leidde dit tot liquiditeitsproblemen.

Ondernemersorganisatie MKB-Nederland is blij met de verkorte betaaltermijn. ‘De wetswijziging komt tegoed aan de zwakkere onderhandelingspositie van mkb’ers, aldus MKB-Nederland.

Wanneer gaat de betaaltermijn lopen?

De organisatie wil nog wel dat de rijksoverheid onderzoek doet naar het zogenoemde voortraject. Dat betreft vooral de termijn tussen het leveren van de prestatie, het indienen van de factuur en het goedkeuren daarvan, waarna de betaaltermijn van 30 dagen pas gaat lopen.

Anoniem melding doen van niet nakomen

Houden grote ondernemingen zich niet aan de afgesproken betaaltermijnen, dan kan een mkb’er daar tot 25 januari 2023 anoniem melding van doen bij een speciaal loket van de Autoriteit Consument & Markt.