Dienstverlenende sector

Dienstverlenende sector

Digitalisering, veranderende klantbehoeftes en toenemende concurrentie. Elke ondernemer in de dienstverlenende sector heeft hiermee te maken.

Waar de een wel vaart bij de veranderende markt en vraag van de consument en dus van bedrijven (denk aan alle digitale ontwikkelingen) merkt de ander juist dat zijn of haar verdienmodel aanpassing nodig heeft.

De accountants en adviseurs van de Zwolse Adviesgroep hebben ruime ervaring met dienstverlenende bedrijven over de volle breedte van de sector. Of het nu gaat om communicatiespecialisten, schoonmaakbedrijven of assurantieadviseurs, wij denken met deze ondernemers mee om tijdig veranderingen te signaleren en hun business toekomstbestendig te houden.

Jan Leonard Eenkhoorn
Laten we vrijblijvend kennismaken
Jan Leonard EenkhoornJunior Relatiemanager Amsterdam

Accountant voor dienstverlenende bedrijven

Trends en ontwikkelingen

Specialistische zakelijke dienstverlening

De accountancybranche en de advocatuur zijn minder conjunctuurgevoelig dan de overige deelsectoren binnen de specialistische zakelijke dienstverlening. Deze deelsectoren blijven dan ook stabiel groeien in 2023; echter wel minder hard dan voorgaande jaren. De economische afkoeling heeft echter wel enige impact en zorgt in zijn algemeenheid voor minder vraag naar adviesdiensten.

Tegelijkertijd zorgen wet- en regelgeving (bijvoorbeeld CSRD-verslaglegging of cybersecurity rapportage) er voor dat in deelgebieden de vraag naar adviesdiensten op peil blijft en zelfs toeneemt. In combinatie met stijgende uurtarieven zorgt dit per saldo voor groei in 2023.

Personeelskrapte blijft ook in deze sectoren de grootste belemmering. In combinatie met inflatie zorgt dit in 2023 voor verder stijgende personeelskosten. Tot slot kunnen consultants en managementadviesbureaus te maken krijgen met een afnemende vraag naar adviesdiensten.

Overige zakelijke dienstverlening

De uitzendbranche is conjunctuurgevoelig en reageert doorgaans snel op macro- economische vooruitzichten. Voor 2023 voorzien we een stagnatie van de groei binnen de uitzendbranche. De afname van de vraag naar flexwerkers vertaalt zich in teruglopende uren, voornamelijk in de administratieve sector.

Daarnaast hebben ook uitzenders te maken met arbeidsmarktkrapte waardoor ze soms moeite hebben om mensen te plaatsen. Tegelijkertijd profiteert de sector ook gedeeltelijk van de arbeidsmarktkrapte in andere sectoren. Na een sterke inhaalvraag in 2022 verwachten we voor de reisbranche in 2023 een lichte groei. De consument blijft vakantie als een basisbehoefte zien.

(Bron: Rabobank Sectorprognoses)

Bedrijfsadvies en financieel advies voor dienstverlenende sector

Juist voor een sector die in ontwikkeling is, is het essentieel om kritisch naar de organisatie te kijken. Want dat is de manier om verbeteringen te ontdekken en een goede focus te pakken in de te verlenen diensten met het oog op de toekomst.

Zwolse adviesgroep staat klaar voor dienstverlenende bedrijven. Als soortgelijk bedrijf weten we als geen ander hoe de vork in de steel zit. Wilt u profiteren van onze jarenlange ervaring en een goede adviseur in de hand nemen? Neem dan gerust contact met ons op!

Wij staan voor u klaar met natuurlijk onze dienstverlening op het gebied van accountancy, fiscale diensten en salarisadministratie. Maar ook voor advies en begeleiding bij:

  • investeringsbeslissingen;
  • werkkapitaal beheer (debiteurenbeheer, onderhandenwerkbeheer, beleggen, factoring);
  • financieringsaanvragen;
  • contracten;
  • schadeclaims;
  • conflictbemiddeling
  • bedrijfsovername

Wilt u meer informatie? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.