Handhaving UBO-registratie wordt voorzichtig opgestart

Handhaving UBO-registratie wordt voorzichtig opgestart
4 juni 2022 Janneke Kreijkes

De overheid zal ondernemingen de komende tijd ‘blijven bewegen’ om alsnog een registratie in het zogeheten UBO-register te doen. Daarnaast wordt er ook voorzichtig handhaving opgestart.

25% van aandelen

In het register komen gegevens van “ultimate beneficial owners” (UBO’s) van onder meer bv’s. Bij een BV is de UBO een natuurlijk persoon met meer dan 25% van de aandelen. De inschrijvingen blijven echter al sinds de start achter.

Privacyzorgen

Dat heeft onder meer te maken met privacyzorgen. De overheid wil ondernemingen “op verschillende wijzen blijven bewegen” om de UBO te registreren. Zo blijkt dat het Bureau Economische Handhaving van de Belastingdienst is gestart met het sturen van aanmaningsbrieven om de registratie alsnog te doen.

Handhaving risicogebaseerd

Minister Sigrid Kaag van Financiën zegt toe dat de handhaving voorlopig ‘risicogebaseerd’ zal gebeuren. Die wordt gericht op entiteiten ‘waar de risico’s op witwassen en financieren van terrorisme het hoogst zijn’, al specificeert Kaag niet welke entiteiten dat dan zijn.

Ook stelt Kaag dat een onderneming altijd eerst een waarschuwing krijgt en een termijn om alsnog de registratie te regelen vóór er sancties volgen.