Kan ik als dga een motor van de zaak gaan rijden?

Kan ik als dga een motor van de zaak gaan rijden?
4 juni 2022 Janneke Kreijkes

Kan ik als dga een motor van de zaak gaan rijden in plaats van een auto?

Ja. U kunt net als elke ‘gewone’ werknemer, een motor van de zaak gaan rijden. De kosten van de motor komen dan voor rekening van uw BV. Net als bij een auto krijgt u voor het eventuele privégebruik te maken met een bijtelling in de loonbelasting.

De bijtelling voor een motor is echter (vaak) veel voordeliger dan de bijtelling voor een auto.

Motor geen bijtellingsregeling

Voor een auto geldt dat u maximaal 500 privékilometers per jaar mag rijden voordat u toekomt aan een bijtelling. Voor de meeste auto’s geldt een bijtellingspercentage van 22%.

Voor een motor van de zaak geldt deze bijtellingsregeling niet. Bij een motor kijkt u voor het privégebruik naar de werkelijk gereden privékilometers en de werkelijke kilometerprijs van de motor. Woon-werkverkeer wordt (net als bij de auto) als zakelijk aangemerkt.

Motor voor zakelijk en privé

Stel, u gebruikt uw motor voor woon-werkverkeer, zakelijke en privéritten. Per jaar is het aantal privékilometers 3.000. De kostprijs van de motor per kilometer is bijvoorbeeld € 0,40.

Voor het privégebruik betaalt u belasting over het aantal privékilometers vermenigvuldigd met de kostprijs. Dus: 3.000 x € 0,40 = € 1.200 op jaarbasis. Dit betekent dat uw bijtelling op maandbasis slechts € 100 bedraagt.