Zit uw onderneming nog in de juiste rechtsvorm?

Zit uw onderneming nog in de juiste rechtsvorm?
10 april 2023 Gerrit Eenkhoorn

Voor u als ondernemer is het van belang om regelmatig te evalueren of de gekozen rechtsvorm nog steeds passend is bij de huidige situatie van uw onderneming. Het kan namelijk voorkomen dat door veranderingen in de bedrijfsvoering of wetgeving de gekozen rechtsvorm niet meer optimaal is en u meer voordeel kan behalen bij een andere rechtsvorm.

Redenen voor keuze rechtsvorm

Een van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van de juiste rechtsvorm is de mate van aansprakelijkheid die u als ondernemer loopt. Een eenmanszaak of VOF biedt geen bescherming voor het privévermogen van de ondernemer, waardoor deze persoonlijk aansprakelijk is voor eventuele schulden van de onderneming. Dit kan een groot risico vormen wanneer de onderneming groeit en meer investeringen vereist. In zo’n geval kan het verstandig zijn om te kiezen voor een BV structuur, waarbij de aansprakelijkheid beperkt is tot het ingebrachte kapitaal.

Wetgeving van invloed op keuze rechtsvorm

Ook veranderingen in de wetgeving kunnen invloed hebben op de keuze voor de rechtsvorm van uw onderneming. De huidige wijzigingen in de fiscale regels hebben tot gevolg dat de fiscale voordelen van de eenmanszaak steeds meer gaan verdwijnen. Het kan zijn dat er hierdoor fiscale voordelen te behalen zijn bij een andere rechtsvorm.

Ambitie van ondernemer van invloed op rechtsvorm

Daarnaast kan ook de ambitie van de ondernemer veranderen. Wanneer een onderneming eerst gericht was op stabiliteit en groei op lange termijn, maar nu meer gericht is op snelle groei en innovatie, kan een andere rechtsvorm beter passend zijn. Een BV of NV biedt meer mogelijkheden om kapitaal aan te trekken en investeerders aan te trekken, wat kan helpen bij het realiseren van deze ambitie.

Bedrijfsopvolging van invloed op keuze rechtsvorm

Plannen rond bedrijfsopvolging kunnen van belang zijn voor de juiste keuze van de rechtsvorm van uw onderneming. Hierbij spelen meerde elementen een rol, zoals: fiscale mogelijkheden, financiering van de overname en continuïteit van uw bedrijf. Het is belangrijk om de rechtsvorm van uw onderneming tijdig aan te passen, om bedrijfsopvolging soepel te laten verlopen.

Is de gekozen rechtsvorm nog de juiste voor uw onderneming?

Kortom, het is belangrijk voor de ondernemer om regelmatig te evalueren of de gekozen rechtsvorm nog steeds passend is bij de huidige situatie en ambities van de onderneming. Door dit regelmatig te doen, kunt u mogelijk meer voordeel behalen bij een andere rechtsvorm en kan de aansprakelijkheid beter beheerst worden.

De Zwolse Adviesgroep geeft u hierin deskundig advies. Neem vrijblijvend contact met ons op.