Voorstel aanpak bv-schuld in ijskast

Voorstel aanpak bv-schuld in ijskast
6 november 2021 Janneke Kreijkes

De behandeling van het wetsvoorstel dat ‘excessieve’ leningen van dga’s bij hun eigen bv moet moet aanpakken, is voorlopig stilgelegd. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën heeft gevraagd om de behandeling aan te houden en de Tweede Kamer stemde daarmee in.

Excessief lenen

De behandeling ligt in elk geval stil tot er een nieuw kabinet is. Door het wetsvoorstel worden schulden van dga’s en hun partners van meer dan € 500.000 bij de eigen bv aangemerkt als ‘excessief’. Dit deel is belast als inkomen uit aanmerkelijk belang in box 2 van de inkomstenbelasting.

Schulden die zijn aangegaan voor de aankoop van een eigen woning tellen niet mee voor de heffing. De Belastingdienst zal eind 2023 voor het eerst peilen hoe hoog de schuld van de dga is.

Heffing over vermogen in box 1 en 3

Het wetsvoorstel heeft dus betrekking op box 2. Maar staatssecretaris Vijlbrief wil het wetsvoorstel liever bekijken in samenhang met de heffing over vermogen in box 1 en 3 van de inkomstenbelasting. De staatssecretaris wil het voorstel betrekken bij een bredere discussie over het belasten van vermogen.

Zo komt er binnenkort een contourennota over een ‘nieuwe’ heffing in box 3. Ook heeft bijvoorbeeld het Internationaal Monetair Fonds onlangs gezegd dat het vindt dat de heffing op de eigen woning in Nederland van box 1 naar box 3 moet verhuizen.

Vragen hierover? Neem gerust contact met ons op.