Webmodule zzp tast mis

Webmodule zzp tast mis
6 november 2021 Janneke Kreijkes

In januari 2021 ging een pilot van de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) online. Bij 28,4% van de overeenkomsten die zijn beoordeeld in deze pilot met de nieuwe webmodule voor de kwalificatie van een arbeidsrelatie kon geen indicatie worden gegeven.

Arbeidsrelatie opdrachtgever en zzp’er

Op 11 januari 2021 startte een pilot met een online vragenlijst om de arbeidsrelatie tussen werkgever/opdrachtgever en een zzp’er te beoordelen. Met de webmodule moeten opdrachtgevers duidelijkheid krijgen over de vraag of een opdracht buiten dienstbetrekking kan worden uitgevoerd, waardoor er dus ook geen loonheffingen verschuldigd zijn.

Uit de evaluatie blijkt dat na het invullen van de lijst 33,9% de indicatie van een dienstbetrekking kreeg, 9,7% werd aangemerkt als fictieve dienstbetrekking en 28% kreeg de indicatie ‘buiten dienstbetrekking’.

Handhavingsmoratorium

Het zogeheten handhavingsmoratorium van de Belastingdienst blijft nog van toepassing. Dit betekent dat de fiscus voorlopig alleen handhaaft als blijkt dat er sprake is van kwaadwillendheid of als de aanwijzingen van de fiscus niet binnen een redelijke termijn worden opgevolgd.

Vragen hierover? Neem gerust contact met ons op.