Detailhandel food

Detailhandel food

Directe koppeling van het kassa systeem aan de financiële administratie geeft direct inzicht in de omzetten, de marges en het voorraadverloop per artikel. Een goede loonadministratie en de juiste arbeidscontracten besparen u veel zorgen. Zwolse Adviesgroep staat u hierin bij.

Zwarien Selles
Laten we vrijblijvend kennismaken
Zwarien SellesRelatiemanager

Zwolse Adviesgroep verleent haar diensten aan kleine en middelgrote ondernemingen in de detailhandel (food)

Conceptontwikkeling is essentieel

Al een aantal jaar op rij verliest de versspeciaalzaak marktaandeel aan de supermarkt. De concurrentie in foodretail is moordend en supermarkten investeren massaal in de kwaliteit van producten, versconcepten en foodservice. Doordat supermarkten een veel betere inkooppositie hebben (schaalgrootte) weten zij de versspeciaalzaak op prijs te beconcurreren.

Door de toenemende concurrentie, ook vanuit het groeiende online segment, zullen supermarkten de komende jaren meer en meer investeren in versbeleving. Voor de speciaalzaken is het zaak hier een onderscheidend aanbod tegenover te zetten.

Succesvolle ondernemers zijn zich sterk bewust van de locatie en de doelgroep die ze daar kunnen aantrekken. Je moet als versspeciaalzaak uniek willen zijn in:

 • concept
 • assortiment
 • service
 • kennis

Conceptontwikkeling is daarbij essentieel en speelt in op de behoefte van de consument naar meer beleving rondom het product.

Nieuwe markten

Door het gewijzigde consumentengedrag ontstaan er interessante nieuwe markten. Een voorbeeld hiervan is de groei van buitenshuisconsumptie, waardoor veel versspeciaalzaken uitbreiden met foodservice. Bakkerijen worden zo lunchrooms, groentewinkels worden salade- en smoothiebars en slagerijen worden traiteurs.

Economie

De groei van de bevolking in combinatie met een groeiende economie bepaalt de groei in de vraag naar voeding. Zowel bevolkingsgroei als bbp-groei vlakken af in Nederland. Het totale marktvolume zal de komende jaren dus maar beperkt stijgen. Tegelijkertijd neemt het aanbod van supermarkten, speciaalzaken, to-gowinkels, horeca en foodservice structureel toe. Dit levert het beeld op van een sterk verzadigde markt.

Aanbod versspeciaalzaken

Het aantal vestigingen van versspeciaalzaken is de afgelopen jaren gedaald (zie Tabel 1). Binnen de visspeciaalzaken is wel een sterke stijging te zien, wat vermoedelijk komt doordat consumenten in vis een gezond eiwit zoeken. Dit in combinatie met het beperkte aanbod van vis in het supermarktschap.

 

Aantal versspeciaalzaken

 

Bron: Detailhandel.info

(Bron: Rabobank cijfers en trends)

Dienstverlening Zwolse Adviesgroep binnen de detailhandel (food)

Naast diensten op het gebied van accountancy, fiscale zaken en salarisverwerking houden wij ons ondermeer bezig met de volgende werkzaamheden ten behoeve van de detailhandel (food):

 • advisering en begeleiding bij investeringsbeslissingen;
 • advisering in werkkapitaal beheer (voorraadbeheer, beleggen);
 • advisering en begeleiding bij financieringsaanvragen;
 • advisering in dividendbeleid;
 • advisering en begeleiding bij contracten;
 • advisering en begeleiding bij schadeclaims;
 • conflictbemiddeling
 • advisering en begeleiding bedrijfsovername

 

Wilt u meer informatie? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.