Detailhandel food

Detailhandel food

De toekomst brengt verschillende strategische uitdagingen met zich mee voor ondernemers in de voedselindustrie. De adviseurs van de Zwolse adviesgroep weten dat als geen ander. Zo worden ze geconfronteerd met het beheersen van stijgende kosten en het behouden van een stabiele afzet. Daarnaast moeten ze o.a. voldoen aan strengere wetgeving die hen dwingt om transparanter te zijn over hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid.

Wij denken graag mee in de ontwikkelingen in de detailhandel food en hoe u hierin me uw bedrijf toekomstbestendig onderneemt. Dat doen we door u bij te staan bij het maken van juiste keuzes. Maar ook door praktische oplossingen zoals o.a. het realiseren van:

  • Inzicht in omzetten, marges en voorraadverloop per artikel door een directe koppeling van het kassasysteem met uw financiële administratie;
  • Zekerheid door het realiseren van een goede loonadministratie en het hebben van de juiste arbeidscontracten.

Bekijk wat onze accountants en adviseurs voor u kunnen betekenen.

Jan Leonard Eenkhoorn
Laten we vrijblijvend kennismaken
Jan Leonard EenkhoornJunior Relatiemanager Amsterdam

Trends 2024 voor detailhandel food

De inflatieschok van 2023 zakt weliswaar langzaam weg, maar de consumenten zijn nog niet af van de hoge boodschappenprijzen. Door dit hoge prijsniveau staan volumes in de foodsector onder druk, wat zorgt voor verhitte prijsonderhandelingen tussen producenten en food retailers.

Ook in 2024 ziet een groot deel van de producenten, food retailers en horeca-exploitanten verschillende kosten nog altijd oplopen. Voor veel voedselbedrijven zullen 2024 en 2025 spannend zijn: is er voldoende ruimte om de marges te herstellen?

De supermarktomzet daalt in 2024 naar verwachting met ongeveer 1 procent, ondanks het vraagherstel en de lichte prijsstijgingen. Dit komt door het verbod op tabaksverkoop. Alleen in 2024 scheelt dit al snel 1,5 tot 2 miljard euro aan omzet.

Voor de foodservice verwachten we dat de volumevraag ongeveer stabiel blijft. Consumenten blijven uit eten gaan. Met lichte prijsverhogingen is een omzetgroei van gemiddeld 2 tot 3 procent mogelijk. Er zijn wel grote verschillen tussen de verschillende foodservice-activiteiten.

In het kort

(Bron: Rabobank Sectrorprognoses)

Zwolse Adviesgroep: de accountant voor de detailhandel (food)

Bij alle ontwikkelingen in de detailhandel food, blijft de rol van de accountant dezelfde. Natuurlijk, de manier waarop we naar uw organisatie kijken, past zich aan aan de ontwikkelingen. Maar een gedegen administratie en inzicht in de juiste data op de juiste plek blijft een must.

Naast diensten op het gebied van accountancy, fiscale zaken en salarisverwerking houden wij ons ook bezig met advisering en begeleiding van ondernemers in de food detailhandel bij:

  • investeringsbeslissingen;
  • werkkapitaal beheer (voorraadbeheer, beleggen);
  • financieringsaanvragen;
  • dividendbeleid;
  • contracten;
  • schadeclaims;
  • conflictbemiddeling
  • bedrijfsovername

Benieuwd of wij voor u de juiste partij zijn? Of wij fijn met u samenwerken zodat we vertrouwd de toekomst tegemoet gaan? Laten we eens kennismaken. We horen graag van u!